Som vanligt när jag plockar upp färs från frysen hade jag ingen tanke på vad jag skulle laga till. I kylen fanns spetskål som ville bli tillagad så med färs och kål som bas byggde jag en god gryta som passar när det är kyligt ute. Den här grytan är också perfekt att ta med i en mat-termos på skogspromenaden.
Det som förvånade mig när jag lagade till den här grytan är att jag lät kål vara med. Jag är verkligen inget fan av varm kål men spetskål är faktiskt ett undantag. Grytan blev i alla fall fantastiskt god så hädanefter vet jag att spetskål fungerar i grytor även för mig.
Färs- och böngryta
700 g färs (älgfärs den här gången)
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
2 salladslökar
1 morot
1/3 spetskålshuvud
1 burk hela tomater
1 köttbuljongtärning
1 msk tomatpuré
1/2 dl chilisås
1 burk vita bönor
1 liten burk majskorn
salt, svartpeppar, paprikapulver och anchochili
rapsolja och smör
1. Riv vitlöksklyftan och hacka löken. Stek mjuk i rapsolja och smör på medelvärme.
2. När löken mjuknat ökas värmen och färsen får bryna med.
3. Skiva salladslöken tunt, skala flagor av moroten med en potatisskalare och strimla kålen. Tillsätt allt i grytan och låt steka med en stund.
4. Smula över buljongtärningen, tillsätt tomatpurén och chilisåsen. Häll därefter på burken med tomater.
5. Låt grytan koka ihop en stund, tillsätt eventuellt vatten om den är för tjock.
6. Smaka av med salt, svartpeppar, paprikapulver och anchochili.
7. Skölj de förkokta bönorna i ett durkslag och tillsätt dem och majsen sist av allt så att allt blir varmt.
Grytan är god att servera som den är men ris passar fint till också. Nyriven parmesan blir pricken över i.