Köttfärslimpa med rökt skinka

Du visar för närvarande Köttfärslimpa med rökt skinka

Köttfärslimpa är ingenting jag gör särskilt ofta men någon gång emellanåt händer det. För ovanlighetens skulle gjorde jag inte så kryddstark mat, något sonen funderade lite över. Han tyckte nog att framförallt såsen hade varit godare med mer pepparsmak. Jag är böjd att hålla med även om såsen smakade jättegod som den var. Den köttfärslimpa som blev kvar smakade toppen i tunna skivor på en knäckemacka.

Pressad potatis och sallad var det som serverades till.

Köttfärslimpa

500 g kalvfärs

1/2 gul lök, stor

1 vitlöksklyfta

100 g rökt skinka i tunna skivor

1 ägg

2 msk panko

1/2 dl grädde

1 msk kalvfond

1/2 – 3/4 tsk salt

1 tsk hemgjord allkrydda

 

1. Lägg panko (eller ströbröd) i en skål och häll på grädde och kalvfond. Låt det stå och tjockna en stund.

2 Riv lök och vitlök och knäck ner ett ägg. Blanda ihop.

3. Tillsätt färsen och hackad rökt skinka. Krydda med salt och allkrydda.

4. Forma en köttfärslimpa och lägg i en smord ugnsform.

5. Stek i ugnen, 175° cirka 45-55 minuter.

 

Sås

2 dl grädde

2 1/2 dl vatten

1 msk kalvfond

1/4 köttbuljongtärning

1/2 msk kinesisk soja

1 msk lingonsylt (kan uteslutas eller ta gelé istället)

maizenaredning

 

1. Blanda alla ingredienser (förutom lingonsylt och maizena) och låt det koka ihop.

2. Blanda ner lingonsylt och red av med maizena.

 

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar