I helgen fick jag besök av goda vänner. Jag hade lovat att ha lunchen klar när de kom och funderade på vad jag skulle bjuda på. I kylen fanns en god basilikadressing jag mixat ihop när mina basilikaplantor började se tussiga ut. Det fick bli basen som salladen byggdes runt. Som vanligt tog jag av det som fanns i kylen och skafferiet och med hjälp av de ingredienserna blev salladen både matig och god. Faktum är att den blev riktigt ”håll käften god”. Jag kommer definitivt att laga till den igen. Ingen tvekan.
Risonisallad med basilikadressing
Basilikadressing
1 1/2 dl kallpressad rapsolja
1/2 citron
1 vitlöksklyfta (eller två om de är små)
salt
1 stor kruka basilika (eller två små)
1. Dela vitlöken i mindre delar och hacka basilika grovt. Mixa med rapsoljan och smaka av med pressad citron och salt.
Salladsbas
1 1/2 dl okokt risoni
1 rejäl näve spenat
1 rejäl näve ruccola
1 salladslök
1 snackspaprika
7 – 8 rädisor
2. Koka risonin enligt anvisningarna på förpackningen. Minska koktiden med en minut. När de är färdigkokta spola genast i kallt vatten så att kokprocessen avstannar.
3. Skiva rädisor, dela paprikan i små bitar och hacka ruccola och spenat grovt. Skär salladslöken i tunna strimlor.
4. Blanda ihop alla delar till salladsbasen med basilikadressingen och lägg på ett stort fat.
Nektariner och halloumi
3 nektariner
1 förpackning halloumi
1 – 2 msk råsocker
smör, rapsolja
lime
honung
5. Skär nektarinerna i klyftor.
6. Dela halloumin i skivor.
7. Stek nektarinerna i smör, rapsolja och råsocker till dess att de mjuknar lite. Pressa lime över. Ta upp dem ur stekpannan och lägg dem ovanpå salladsbasen.
8. Stek halloumin i samma stekpanna som nektarinerna stekts i. Ringla lite honung över och pressa lime över. Lägg dem sedan på salladen och avsluta med lite färsk hackad koriander.