Lins- och böngryta

Du visar för närvarande Lins- och böngryta

Oj, det här blev lyckat. Jag hade suttit och jobbat långt förbi den tid när det var dags för lunch. Plötsligt formligen skrek magen åt mig att det var dags att äta. Impulsen var att snabbt göra en macka men jag motstod den och lagade till en fantastiskt god gryta med linser, bönor och lite annat smått och gott.

Jag visste att jag vill använda vita bönor och krossade tomater, men det var allt. Men efter en snabb titt i skafferi och kyl hade jag ett gäng ingredienser att använda. När det var dags att äta kunde jag nöjt konstatera att grytan var riktigt ”håll käften god”.

Efter att ha ätit en stor portion av min lins- och böngryta ville jag bara ha mer och mer, men lyckligtvis sa magen stopp. Annars fanns det en risk att jag skulle spricka och jag kände att det kunde vara klokt att undvika det. Men det innebar ju att jag fick rester till några matlådor till veckan som kommer. Hurra för det!!

Lins- och böngryta

1 gul lök

ca 10 cm purjolök

1 salladslök

1 vitlöksklyfta

1 förpackning halloumi med chilismak

1 – 2 msk gochujang

400 g krossade tomater

2 dl kokosmjölk

1 förpackning stora vita bönor (kokta)

1 liten burk majs

1 dl okokta röda linser

olivolja

1. Koka upp vatten, salta lätt och koka linserna enligt anvisningen på förpackningen. Låt dem rinna av i en sil när de är färdigkokta.

2. Hacka gul lök fint, strimla purjolök och salladslök. Riv vitlöksklyftan fint.

3. Skär halloumi i tärningar.

4. Stek lök och halloumi i olivolja på medelhög värme till dess att löken mjuknat. Halloumin behöver inte få färg.

5. Blanda ner gochujang, börja med den mindre mängden om du är osäker på styrkan.

6. Häll på avrunnen majs, krossade tomater och kokosmjölk. Låt koka några minuter.

7. Häll sist ner avrunna vita bönor och de kokta linserna.

8. Låt bönorna bli varma. Smaka sedan eventuellt av med mer gochujang.

Servera grytan som den är eller tillsammans med vitt bröd eller ris. Hur som helst, den blir som sagt riktigt ”håll käften god”. Ät och njut!!

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar