Portionspajer till lunch

Du visar för närvarande Portionspajer till lunch

När jag bläddrade bakåt bland mina utkast här på hemsidan hittade jag plötsligt ett recept jag inte hade publicerat ännu. Idag fick bli den dagen. Det innebär att inledningen här under inte stämmer helt och hållet. Den här tillagningen skedde inför att jag skulle börja jobba efter förra sommarsemestern. Trots det funkar det här receptet alldeles utmärkt ändå.

Det är snart dags att börja arbeta efter semestern igen. Då är det gott att finna några färdiga rätter i frysen att ta med som lunchlåda. Nu är ju inte allt gott att värma efter att det har varit fryst, tycker inte jag i alla fall,  men paj brukar fungera alldeles utmärkt att stoppa i frysen och sedan äta till lunch på jobbet.

Därför bestämde jag mig för att laga till ett gäng pajer helgen som gick. Jag gjorde två pajdegar, då räckte det till åtta portionspajer. Förstås kan man lika gärna göra två stora pajer och frysa in i bitar.

Sedan tidigare hade jag kyckling i frysen från en tidigare tillagning som jag använde i hälften av pajerna, andra hälften gjorde jag vegetarisk.

 

Pajdeg (till en stor eller fyra portionspajer)

1 dl grahamsmjöl

2 dl vetemjöl

100 g smör

3 msk iskallt vatten

3 msk sesamfrön

Arbeta samman alla ingredienser. Slå in i plastfolie och låt vila  kylen ca 30 minuter. Kavla ut antingen till en stor paj eller till fyra mindre. Förgrädda i 200° ca 10 minuter.

Gör ytterligare en deg om det ska bli åtta portionspajer.

Fyllning 1

pulled chicken Vader style (eller annan färdigstekt kyckling)

3 halvor grillad paprika (på burk), finhackad

75 g fetaost

8 msk hackad persilja

Fördela fyllningen i fyra förgräddade portionspajskal eller gör en stor.

Äggstanning

4 ägg

3 dl mjölk eller grädde

3/4 tsk salt

2 tsk oregano

Vispa ihop och häll äggstanningen i pajskalen och grädda i 200° ca 30 – 40 minuter.

Fyllning 2

3 champinjoner

15 cm purjolök

10 cm squash

5 soltorkade tomater

+ lagrad ost

Hacka grönsakerna och stek mjukt i olja. Krydda med salt och svartpeppar. Fördela sedan i fyra mindre pajskal (eller ett stort)

Riv en smakrik ost och lägg ovanpå grönsaksfyllningen.

Äggstanning

4 ägg

3 dl mjölk eller grädde

2 tsk kummin

3/4 tsk salt

Vispa ihop och häll äggstanningen i pajskalen och grädda i 200° ca 30 – 40 minuter.

Pajdegen kavlas ut.

 

Kyckling, grillad paprika, fetaost och persilja.

 

Champinjoner, squash, soltorkade tomater och purjolök.

 

Grönsakspajerna med den rivna osten.

 

Nygräddade kycklingpajer….

 

…och fyra grönsakspajer.

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar