Tekakor med dinkel

  • Inläggskategori:Bakning
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer
Du visar för närvarande Tekakor med dinkel

Med sonen hemma och jäst i kylen passade det bra att baka bröd till frukost. Oftast gör jag ostfrallor men idag blev det tekakor istället. Eftersom jag hade jäst för söta degar valde jag mellan att baka kanelbullar eller tekakor med sirap. Valet föll som sagt på tekakorna.

Faktum är att jag aldrig bakat tekakor förut men någon gång ska ju vara den första. När jag bakade ut tekakorna tryckte jag ut dem med händerna. Vill man ha lika stora tekakor är mitt tips att kavla ut degen och ta ut bröden med ett mått av något slag istället.

Jag utgick från ett recept i Vår kokbok men ändrade lite efter vad som fanns hemma i skafferiet. Den konstiga mängden smör till exempel berodde på att det var allt som fanns kvar i förpackningen. Hur som helst, de blev mycket goda!

Tekakor med dinkel

1 pkt jäst för söta degar

85 g smör (det som fanns hemma)

5 d mjölk

1/2 dl sirap

1 tsk salt

8 dl dinkelvetemjöl

5-6 dl vetemjöl

 

1. Smält smöret och blanda med mjölken. Värm till ca 37°.

2. Smula jästen i degskålen till en hushållsassistent. Blanda med vätskan.

3. Blanda ner sirap och salt.

4. Tillsätt vetemjölet, lite i taget och kör hushållsassistenten ca 10 minuter.

5. Låt jäsa 30 minuter.

6. Ta upp på bakbordet. Dela degen i 12-16 bitar och forma tekakor. Lägg dem på bakplåtspapper och nagga bröden.

7. Låt jäsa ytterligare 30 minuter.

8. Grädda 8 200°, cirka 10 minuter.

9. Pensla de varma bröden med smält smör blandat med lite vatten.

Jag gjorde 5 lite större tekakor, 10 mittemellanstora och 8 minitekakor.

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar