Norrländsk plumsa

Du visar för närvarande Norrländsk plumsa

Under hösten gjorde jag en intressant ny bekantskap, Öländsk lufsa. När jag en av de snöigaste dagarna under den här månaden skulle fixa lunch lagade jag till min egen variant. Det blev en Norrländsk plumsa. Plumsa passade bra som namn med tanke på att det var genom att plumsa i snön man kunde ta sig fram utomhus.

Jag började göra en pannkakssmet men med havremjölk. I kylen fanns nämligen en liter som snart hade bäst före datum. När det så var dags att steka pannkakorna kände jag att jag inte orkade. Så då skalade och rev jag lite rotsaker och vips hade jag lagat till en plumsa istället. Plumsan blev rätt kompakt och  jag måste erkänna att jag kände en viss tveksamhet innan jag smakade…..men åh så gott det blev med en klick lingonsylt till.

Min Norrländska plumsa blev även den en trevlig, ny och god bekantskap alltså, trots att det var ett smått galet experiment.

Norrländsk plumsa

6 dl havredryck

3 ägg

3 dl vetemjöl

3/4 dl salt

1 palsternacka

2 morötter

1 sötpotatis

 

1. Vispa ihop en smet av havredryck, mjöl, ägg och salt. Låt stå och svälla någon timme.

2. Skala och tvätta rotfrukterna. Riv på den grova sidan av ett rivjärn.

3. Smörj en ugnsform med smör och lägga de rivna rotfrukterna i botten. Mal över svartpeppar.

4. Häll över havresmeten och sätt in i ugnen på 175°, ca 40 minuter. Öka värmen till 225° och låt plumsan vara kvar i ugnen till dess att den fått fin färg.

Servera den nygräddad med lingonsylt.

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar