För några kvällar sedan gjorde jag en ny bekantskap, en mycket trevlig bekantskap som jag aldrig ätit förut, Öländsk lufsa. Hittade flera recept av en slump på nätet och beslutade mig för att prova ett av de enklare.
För ovanlighetens skull följde jag dessutom receptet men inte helt….jag valde att steka baconet i ugnen först och lade det på den färdiga potatispannkakan när jag tog ut den ur ugnen. Men förstås kan man följa receptet och låta baconet grädda på lufsan. HÄR hittar du det recept jag valde att följa.
Det jag undrar nu är hur det kan komma sig att jag aldrig ätit detta förut??
Öländsk lufsa
2 dl vetemjöl
4 dl mjölk
3 ägg
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
400 g potatis
1 pkt bacon
lingonsylt
1. Vispa samman ägg, mjölk och mjölk. Tillsätt salt och vitpeppar. Låt smeten vila ca 15 minuter.
2. Skala och riv de råa potatisarna under tiden. Lägg det rivna i ett durkslag så att överflödig vätska rinner bort.
3. Blanda med smeten.
4. Smörj en ugnsform med smör och häll i smeten.
5. Grädda ca 30 – 35 minuter i 200°.
6. Servera med knaperstekt bacon och lingonsylt.