Öländsk lufsa

Du visar för närvarande Öländsk lufsa

För några kvällar sedan gjorde jag en ny bekantskap, en mycket trevlig bekantskap som jag aldrig ätit förut, Öländsk lufsa. Hittade flera recept av en slump på nätet och beslutade mig för att prova ett av de enklare.

För ovanlighetens skull följde jag dessutom receptet men inte helt….jag valde att steka baconet i ugnen först och lade det på den färdiga potatispannkakan när jag tog ut den ur ugnen. Men förstås kan man följa receptet och låta baconet grädda på lufsan. HÄR hittar du det recept jag valde att följa.

Det jag undrar nu är hur det kan komma sig att jag aldrig ätit detta förut??

 

Öländsk lufsa

2 dl vetemjöl

4 dl mjölk

3 ägg

1 tsk salt

1 krm vitpeppar

400 g potatis

1 pkt bacon

lingonsylt

 

1. Vispa samman ägg, mjölk och mjölk. Tillsätt salt och vitpeppar. Låt smeten vila ca 15 minuter.

2. Skala och riv de råa potatisarna under tiden. Lägg det rivna i ett durkslag så att överflödig vätska rinner bort.

3. Blanda med smeten.

4. Smörj en ugnsform med smör och häll i smeten.

5. Grädda ca 30 – 35 minuter i 200°.

6. Servera med knaperstekt bacon och lingonsylt.

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar