Jag köpte fin fryst torskrygg när den var på extrapris för ett tag sedan. Den tog jag upp ur frysen. Medan den tinade funderade jag vad jag skulle laga till. Jag längtade efter panerad fisk så det var åt det hållet tankarna åkte. Ofta panerar jag med panko eller cornflakes men så fick jag en idé.
När sonen åkte tillbaka till Lund lämnade han en halv påse chips med cheddar och sourcreamsmak i skafferiet. Ett infall gjorde att jag tänkte att det nog skulle bli gott som panering….och det blev det…mycket gott till och med. Alltså något som rekommenderas skarpt.
Chipspanerad torsk
400 g torsk
1 dl majsmjöl
2 ägg
ca 3 dl krossade chips
salt, svartpeppar
1. Dela torsken i bitar, torka av överflödig vätska och krydda med salt och svartpeppar.
2. Vänd bitarna först i majsmjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i krossade chips.
3. Stek i smör till dess att de får fin färg och är genomstekta.
Gör en dipp med lika delar majonnäs och crème fraiche (ca 1/2 dl av varje), 1 tsk dijonsenap och 2-3 tsk bostongurka. Smaka av med mer senap och svartpeppar.
Servera torsken med klyftpotatis och sås.