Köttfärspaj med deg på nytt sätt

Du visar för närvarande Köttfärspaj med deg på nytt sätt

Jag experimenterar en del med mina recept nu. För ett tag sedan provade jag att göra en ny variant av pajdeg som nog kan räknas som lite nyttigare än den vanliga med smör. Kvarg och rapsolja fick byta ut det vanliga smöret. Skalet blev mycket gott, kanten längst upp blev lite hårdare än en vanlig pajdeg men inte så mycket att det störde. Inuti var den perfekt.

Jag fyllde min paj med stekt färs och grönsaker och toppade med en blandning av grädde, ägg och ost. Den blev mycket god och med tanke på hur lättarbetad degen visade sig vara kommer jag definitivt att göra den fler gånger.

Köttfärspaj med deg på nytt sätt

Pajdeg

2 dl vetemjöl

1/2 dl grahamsmjöl

125 g kvarg, ca 1 1/2 dl

50 g rapsolja, ca 4 msk

1 msk vatten

1 krm salt

 

1. Blanda ihop pajdegen, lägg den svalt i kylen ca 30 minuter.

2. Kavla eller tryck ut den i en pajform. Förgrädda ca 20 minuter i 200°.

 

Fyllning

400 g köttfärs

salt, svartpeppar, allkrydda 

1 vitlöksklyfta

1 burk tomatsås (som följer med färdig pizzadeg)

cayennepeppar, paprikapulver, oregano

1 tomat

2 stora champinjoner

1 liten rödlök

Äggstanning

2 dl grädde eller mjölk

3 ägg

1 1/2 dl riven ost (ca 65 g)

 

3. Stek färsen i rapsolja, riv ner vitlöksklyftan. Krydda med salt, svartpeppar och allkrydda. Jag använde min hemgjorda.

4. Häll på tomatsås, smaka av med cayennepeppar, paprikapulver och oregano.

5. Lägg färsen i det förgräddade pajskalet.

6. Skiva tomat, rödlök och champinjoner. Fördela över pajen.

7. Vispa upp äggen, blanda med grädde eller mjölk och blanda i riven ost.

8. Häll äggstanningen över fyllningen och grädda i 200° 25-35 minuter, eller till dess att äggstanningen stelnat.

 

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar