Sallad med nektariner och kyckling

Du visar för närvarande Sallad med nektariner och kyckling

Jag lagade till en fantastiskt god sallad med kyckling och nektariner för ett tag sedan. Sesamolja och ingefära gav god smak. Det är några steg att laga till men med förberedelser är den faktiskt lättlagad. Så lång tid tar det inte. Eftersom det enbart är nektarinerna som behöver vara varma går det mesta att göra i förväg.

Förstås går salladen att variera med andra grönsaker, halloumi istället för kyckling eller vad helst man själv är sugen på. Det är marinaden, dressingen och kryddningen som gör hela rätten…ja nästan….det behövs förstås några fler ingredienser….

Beräkna 1 filé och 2-3 nektariner per person. Anpassa övriga ingredienser därefter. Marinad och dressing är beräknade utifrån att 2-3 personer ska äta. Börja med kycklingen vid tillagningen eftersom den ska helst marinera minst 2 timmar.

Sallad med nektariner och kyckling

Kyckling i marinad

2- 3 kycklingfiléer

1/2 dl teriyakisås

1 msk japansk soja

1/2 msk pressad ingefära

1/2 msk sesamolja

1 lime – pressad

Blanda marinaden i en plastpåse. Putsa kycklingen, salta lätt och lägg den i marinaden. Låt den ligga minst 2 timmar, gärna längre. Vänd påsen några gånger så att marinaden kommer åt runtom.

Stek kycklingen i ugnen 200° till dess att den är klar. Skär filéerna i tunna skivor.

Stekta nektariner 

4 – 5 nektariner

1 rejäl klick smör

1-2 tsk pressad ingefära

1-2 tsk sesamolja

chiliflakes

honung

sesamfrön

Dela nektarinerna i klyftor. Smält smöret i en stekpanna och lägg i nektarinerna. Häll på ingefära och sesamolja. Krydda med chiliflakes och ringla honung över. Låt nektarinerna steka cirka 5 – 10 minuter. De ska vara mjuka utan att gå sönder. Strö över sesamfrön sista av allt.

Salladsbasen

6 -8 salladsblad av valfri sort

ris- eller äggnudlar (kokas till det antal personer som ska äta)

5-6 rädisor

1/2 gurka

Salladsdressing

1 tsk sesamolja

2 tsk rapsolja

1 tsk pressad ingefära

1/2 tsk japansk soja

1 tsk flytande honung

1/2 pressad lime

Blanda dressingen. Smaka av med flingsalt och ev. mer lime.

 

Gör så här:

1. Förbered kycklingen enligt instruktionerna.

2. Blanda dressingen.

3. Koka nudlarna i lättsaltat vatten.

4. Skär sallad och rädisor i mindre bitar. Hyvla gurkan.

5. Stek nektarinerna.

6. Lägg ihop salladen så här:

Nudlar i botten på ett fat blandat med sallad, hyvlad gurka och rädisor. Häll över dressingen. Lägg på kycklingen och nektarinerna. Häll över den vätska som finns kvar i stekpannan.  Sedan är det bara att servera, äta och njuta. Det är gott med en extra limeklyfta att pressa över precis när det är dags att äta.

 

 

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar