Ugnsstekt harissakyckling

  • Inläggskategori:Kyckling
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer
Du visar för närvarande Ugnsstekt harissakyckling

Det var bra pris på hel färsk kyckling för ett tag sedan. Då passade jag på att inhandla en. Funderade sedan på om jag skulle göra en gammal favorit eller testa något nytt. Det blev testa något nytt som vann.

Jag kryddade kycklingen med bland annat harissa (tunisisk chilipasta) som jag gned in den med. Sedan stekte jag den i min Darth Vadergryta i ugnen till dess att den var klar.

Inte alls dumt, saftig och god kyckling blev resultatet. Kycklingen kunde dock ha fått haft mer smak, nästa gång ska jag stoppa in kryddblandningen under skinnet och salta lite mer än vad jag gjorde den här gången.

Serverat med sallad och en god yoghurt med mynta och gurka.

 

Ugnsstekt harissakyckling

1 hel kyckling

1 1/2 msk harissa

1 msk kinesisk soja

3 vitlöksklyftor

salt

2 citroner

2 dl stout (eller annat valfritt öl)

 

1. Tvätta citronerna och skär dem i bitar. Lägg i botten på en ugnsgryta.

2. Häll på ölen.

3. Skär upp kycklingen i ryggen och fläk ut den som en fjäril.

4. Blanda harissa, fint riven vitlök och soja till en pasta.

5. Salta kycklingen på undersidan och klappa in lite harissablandning.

6. Lägg kycklingen i ugnsgrytan med skinnsidan upp. Smeta in harissablandningen. Gärna under skinnet, det kommer att ge mer smak. Klappa in salt på kycklingen.

7. Lägg locket på grytan och stoppa in den i kalla ugn, 180°. Låt den steka drygt 1 timme. Ta ut grytan och ös kycklingen med vätskan i botten.

8. Ta bort locket och sätt tillbaka grytan i ugnen till dess att köttet lossnar från benen och kycklingen fått fin färg.

Yoghurt med gurka och mynta

1 liten gurka

salt

1 vitlöksklyfta

1-2 msk marockansk mynta (eller annan sort)

1-2 tsk honung

flingsalt

1. Riv gurkan och lägg den i en sil över en skål. Salta lätt och låt den stå 5-10 minuter. Pressa sedan ur så mycket av vätskan som möjligt.

2. Blanda gurkan med fint riven vitlök, finhackad färsk mynta och honung. Smaka av med flingsalt och nymald svartpeppar.

 

Servera med klyftpotatis eller en god sallad. Här blev det sallad.

Salladen bestod av romansallad, morot, rödlök och plommon.

 

Passade perfekt i en wrap någon dag senare också. Med resterna av salladen,  kyckling, såsen, lite extra salt och chiliflakes inlindat i tortillabröd blev det en lunch som mättade gott!

                     

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar