Långfredagslangos – ”Långos”

Du visar för närvarande Långfredagslangos – ”Långos”

Långfredag och ett ryggskott satte stopp för våra planer att hälsa på familjen i Dalarna. Även om ryggen mådde bättre än i mitten av veckan var utsikterna att sätta sig och köra femtio mil enkel väg inte de bästa.

Med tanke på vår planerade resa gapade kylskåpet rätt tomt eftersom vi skulle vara borta hela helgen.

Sonen var på hugget att fritera så langos fick det bli. Det fanns nämligen ett par kokta potatisar i kylen. Tillbehör fanns inte men eftersom det inte är långt till affären tog jag själv en promenad och handlade hem tillbehören…fast varorna blev hemlevererade.

Det är lagom med 2-3 langos var (i alla fall för oss). De som inte går åt kan man lägga i plastfolie i frysen. Då finns det färdiga att stoppa ner i fritösen nästa gång man blir sugen (de ska inte friteras innan de stoppas i frysen).

Langos

4 dl vatten, 37 grader

1/4 paket jäst

2 kokta potatisar

1  msk salt

8-9 dl vetemjöl (ev. mer om det är stora potatisar)

 

1. Blanda vatten och jäst.

2. Mosa potatisarna och blanda med saltet.

3. Rör ihop alla ingredienser och låt jäsa 1 timme. ( börja med den mindre mängden mjöl)

4. Kavla ut till avlånga plattor ( 16 – 18 stycken) och låt jäsa 20 minuter.

5. Fritera ca 1-2 minuter i 180° på varje sida till dess att de får fin färg.

6. Servera med creme fraiche, hackad rödlök och romkorn.

Sonen åt prosciutto och ostskivor på sina….vi gillar nämligen inte alltid samma tillbehör….

image
Nu ska här kavlas langos. Det behövs ganska mycket mjöl till utbaket för degen är kladdig!

 

image
Strö ut mjöl på bakplåtspappret så fastnar inte ”langosarna” medan de jäser.
image
En är snart klar, en har precis åkt ner i fritösen.

 

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar