Jag tog upp några skivor entrecote ur frysen för att steka till middag. Men när det var dags att börja förbereda maten kände jag för att göra något annat med den än att steka skivorna rätt upp och ner. Jag beslutade mig för att göra nån slags variant av sjömansbiff. Det blev bräserad entrecote på Nygatans sätt.
Jag hällde på lite mer vätska än man gör i vanliga fall när kött bräseras men jag förberedde för att det skulle finnas plats i grytan för skivad potatis. Nu blev det inte så, utan jag lagade till en god potatispytt istället.
Ölbräserad entrecote med kantarell- och persiljepotatis
4 skivor entrecote
33 cl ljus lättöl
1 köttbuljongtärning
1 msk kinesisk soja
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad rosmarin
6 körsbärstomater
1 gul lök
smör
salt, svartpeppar
1. Stek köttet i smör så att det får fin färg. Krydda med salt och svartpeppar.
2. När köttet brynt klart häll på lite av ölen.
3. Ta upp köttet och lägg det i en kastrull och häll på all vätska från stekpannan.
4. Skala och lägg i löken i klyftor, halvera körsbärstomaterna.
5. Smula ner buljongtärningen, häll i soja, resten av ölen och de torkade kryddorna.
6. Ställ in grytan (om den är ugnssäker) i 175° varm ugn, annars får det puttra på spisen. Låt köttet bräsera i cirka 1 – 1 1/2 timme till dess att det är riktigt mört.
Kantarell- och persiljepotatis
Stek gula kantareller i torr stekpanna till dess att all vätska är borta.
Lägg sedan i en rejäl klick smör och tärnad kokt potatis.
Låt det steka till dess att det börjar få fin färg, krydda med salt och svartpeppar.
Tillsätt 1 1/2 dl hackad persilja.
Servera gärna med färska tomater, just idag hade jag slut men det hade smakat gott till köttet och potatispytten!
Jag testade receptet på entrecote idag, det blev ljuvligt gott! Tack så mycket för en smaskig middag! Mvh Charlotta i Skåne
Så roligt att höra, vad glad jag blir att du också tyckte att det blev ett smaskigt resultat! Katarina