Rotfruktsgratäng

Du visar för närvarande Rotfruktsgratäng

Jag hade ett blomkålshuvud i kylen som jag behövde göra något med. Blomkålsmos är ju gott förstås men jag bestämde mig för att prova mig på en rotfruktsgratäng.

För att underlätta tillagningstiden i ugnen förkokade jag de rotfrukter jag hade hemma den här dagen, innan de åkte ner i en ugnsform med grädde och massor av god riven ost.

Gratängen smakar toppen till korv, köttfärsbiff, lax, kyckling eller som den är tillsammans med sallad. Jag serverade den med köttfärsbiffar och ugnsbakade tomater.

Rotfruktsgratäng

1 blomkålshuvud

1 stora potatisar

3 morötter, mindre storlek

2-3 dl riven ost, gärna lagrad

1 dl grädde

Skala potatis och morötter. Ta bort bladen från blomkålshuvudet. Skiva fint och koka i lättsaltat vatten till dess att det är nästa klart.

Låt rinna av i ett durkslag och fördela i lager i en ugnsform men rikliga lager med riven ost emellan. Använd gärna en ost med smak, ex prästost eller liknande.

Häll över grädden och mal över svartpeppar. Avsluta med ytterligare ett lager riven ost.

Gratinera i 200° till dess att den är klar. Det tar 20 – 30 minuter. 

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar