Kyckling med tranbär och pumpa

  • Inläggskategori:Kyckling
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer
You are currently viewing Kyckling med tranbär och pumpa

För ett tag sedan hälsade jag på hos min morbror med familj. Där blev jag bjuden på god kyckling med tranbär och pumpa. Förra helgen bjöd jag och två kompisar på middag och då lagade vi till samma rätt för att bjuda gästerna på.

Det är verkligen jättegott, i originalreceptet är det kalkon men just när jag handlade fanns inte det att köpa på affären här på hemmaplan. Färska kycklingfiléer blev då en fullgod ersättare.

Här hittar du originalreceptet: Vitlöksstekt kalkonbröst med rostad pumpa, tranbärskompott och gräddsky.

Kyckling med tranbär och pumpa

Kycklingfiléer

6 kycklingfiléer

salt, svartpeppar

2-3 vitlöksklyftor

olivolja och smör

1. Putsa kycklingfiléerna. Krydda med salt och nymald svartpeppar. 

2. Skiva vitlöken fint. Hetta upp olja och smör och lägg i vitlöken.

3. Bryn kycklingen runt om till dess att den får fin färg. 

4. Lägg kycklingen i en ugnsform, häll över vitlöksskyn från stekpannan, spara lite till gräddskyn. 

5. Sätt in en stektermometer och stek kycklingen i 175° till en innertemperatur av 72°.

Tranbärskompott

300 g frysta tranbär

1 dl strösocker

2 msk färsk riven ingefära

2 msk rödvinsvinäger

1. Blanda alla ingredienser och koka upp.

2. Låt puttra på låg värme 5-10 minuter. 

3. Låt svalna innan servering. 

Rostad pumpa

1 butternutpumpa

salt, svartpeppar

olivolja

1. Skölj pumpan. Dela den och ta ur kärnorna. Den behöver inte skalas. 

2. Dela den i mindre bitar och lägg i en ugnsform. 

3. Ringla över olivolja och krydda med salt och nymald svartpeppar. 

4. Rosta i ugnen ca 20 – 30 minuter i varmluftsugn, 225°.

Gräddsky

1 äpple

1 dl timjan

1 dl vitt vin

2 dl kycklingbuljong

ca 2 – 4 msk av stekskyn från kyckligen

4 lagerblad

3 dl grädde

1 msk kinesisk soja

salt

redning, maizena eller mjöl

1. Hacka äpplet och timjan fint. 

2. Koka upp i en kastrull med buljong, vitt vin, stekskyn och lagerbladen. Låt koka ihop tills halva mängden återstår.

3. Sila och häll tillbaka i en kastrull. Tillsätt grädde och soja. Red av den till önskad tjocklek. 

Vid servering är det gott att klippa över lite smörgåskrasse och rivet äpple. En grön sallad är också gott till!

Grunden till såsen.
Tranbärskompott.

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 21-årig son. Vi bor i eget hus i en liten Norrländsk ort. Jag gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar