Insåg plötsligt att det var påskafton och kom på att jag skulle göra några enkla rätter att servera. Kyckling som serverades kall efter att ha stekts med en god kryddig olja till rätt innertemperatur i ugnen var en av rätterna. Till detta en enkel kall sås. Naturligtvis kan man servera kycklingen varm, det fungerar lika bra. Nu har ju påsk redan varit så den här rätten fungerar förstås lika bra när som helst, eller varför inte servera den när det är dags för studentbuffé?
Rosmarinkyckling
3 kycklingfiléer
salt, svartpeppar
kryddolja
1 dl rapsolja
1/2 dl finhackad rosmarin och timjan (färsk)
2 vitlöksklyftor
1 msk rosépeppar, mortlad
1 citron, skalet
1. Gör en kryddolja med örterna, hackade vitlöksklyftor, mortlad rosépeppar, fint rivet citronskal (ta inte med det vita).
2. Putsa kycklingen och bryn den i smör. Krydda med salt och nymald svartpeppar. Lägg i en ugnsform.
3. Bred blandningen över kycklingen och stek i ugnen, 200 ° till dess att innertemperaturen är 72°.
4. Låt svalna något och skär i skivor.
Kall rosmarin- och rosépepparsås
1 1/2 dl creme fraiche
1 1/2 msk majonnäs
1 riven vitlöksklyfta
1 msk hackad färsk rosmarin
1 – 2 tsk rosépeppar, fint mortlad
Blanda alla ingredienser till såsen och smaka av med flingsalt och svartpeppar.