Marinerade räkor med ingefärsdressing

Du visar för närvarande Marinerade räkor med ingefärsdressing

I fredags skulle jag på knytkalas. Eftersom det är full fart här hemma gällde det att komma på något att ta med som inte kräver så lång tid vid spisen. Lösningen blev chili- och vitlöksmarinerade räkor med en ingefärsdressing till.

Godast blir detta om man tar sig tid att köpa oskalade räkor. Men tiden att stå och pillra med det fanns inte så jag inhandlade helt enkelt några förpackningar färdigskalade. I en bunke blandade jag till marinaden (kvällen innan festen) och sen lade jag i de frysta räkorna och ställde in bunken (med lock) i kylen. Jag rörde runt några gånger på kvällen, innan jag jag gick på jobbet på morgonen och när jag kom hem från jobbet.

Innan jag lade upp räkorna i en fin skål hällde jag av den vätska som bildats och pressade över lite färsk lime. Trots den stora mängden mat som fanns på buffébordet hade räkorna en strykande åtgång!

 

Här kommer receptet, halvera om det inte är så många som ska äta:

Chili- och vitlöksmarinerade räkor

2 påsar färdigskalade räkor (ca 800 g)

1 röd chili

3 vitlöksklyftor

2-3 msk flytande honung

2 lime (+ 1 vid servering)

2-3 msk rapsolja

Riv vitlök och hacka chilin fint. Pressa i limesaft och blanda med övriga ingredienser.

Lägg i räkorna och ställ in i kylen.

Ingefärsdressing

2 dl crème fraiche

2 –  3 msk majonnäs

1 vitlöksklyfta

1 tsk sambal oelek

1- 1 1/2 msk nyriven ingefära (ta inte med det trådiga)

1 tsk balsamicocreme

1/2 lime

flingsalt

 

Riv ingefära och vitlök fint och blanda med övriga ingredienser, ta inte all ingefära på en gång utan smaka dig fram. Pressa i lite lime. Smaka av med flingsalt och ev. mer limejuice.

 

Har man stora räkor brukar jag trä upp dem på spett när de ska serveras och lägga dressingen, att doppa räkorna i,  i ett litet glas eller skål på varje tallrik. Parmesanchips smakar gott till!


 

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar