Pestolax med risotto

Du visar för närvarande Pestolax med risotto

Idag är det trettondag jul och vi har ägnat dagen åt att städa bort julen. Lite tidigt kan några tycka, sent enligt vissa men just i år alldeles lagom för oss. Min sista lediga dag, imorgon börjar jobbet igen.

När tomtarna tassat in i i tysta vrårna igen och alla ljusstakar bytts ut till vanliga lampor började hungern göra sig påmind. Tidigare under dagen hade jag tagit upp några bitar lax som jag stekte i ugnen. Lite nygjord pesto till och en krämig risotto, mums!

 

Lax

Lägg olivolja i botten på en ugnsform. Krydda laxen med salt och svartpeppar och pressa över lite citron. Stek i ugnen, 175°, cirka 15-20 minuter.

 

Citronpesto

1 liten kruka basilika

1 dl pinjenötter

1/2 dl  parmesan

1/2 stor citron, zest och jucie

 

Lägg basilika, pinjenötter, citronzest  i en bunke och mixa det slätt. Smaka av med salt, svartpeppar och pressad citron.

 

Risotto (räcker till 3-4 personer som tillbehör, som huvudrätt till 2 stycken)

1 liten schalottenlök

1 liten salladsök

1 msk olivolja

1 dl vitt vin

2 dl arborioris

6 – 9 dl het kycklingbuljong

1 – 1 1/2 dl nyriven parmesan

salt, svartpeppar

 

1. Finhacka lök och skär salladslöken i tunna ringar. Fräs löken i olivolja till dess att den är mjuk. (Spar salladslöken till senare). Löken får inte ta färg. Låt riset fräsa med några minuter tills det är blankt och genomskinligt.

2. Tillsätt vinet och låt det koka in.

3. Koka på svag värme och späd risotton med lite het buljong i taget till dess att riset är färdigkokt men har en liten kärna kvar längst in, ca 15-20 minuter. Tillsätt salladslöken när det är en liten stund kvar.

4. Rör ner den rivna osten. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.

 

När det är dags att servera ringlar man ett lager pesto över laxen, sen är det bara att smaska på.

 

 

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar