Det här året lagade jag till något jag aldrig gjort förut, kalkon. Eller där hittade jag på. Kalkonfilé har jag lagat till men aldrig en hel.
Innan jul fanns det fina tre-kilos kalkoner att köpa så jag inhandlade en till oss. Sedan kollade jag runt efter olika recept och tillagningssätt på nätet. Fick massor av inspiration så att när det väl var dags att laga till vår var det inte så svårt.
Katarinas julkalkon
1 kalkon, 3 kg
Kryddsmör
200 g smör, mjukt
3 stora vitlöksklyftor, fint rivna
1 dl hackad timjan och rosmarin, färsk
1 1/2 msk japansk soja
2-3 tsk salt
2-3 krm chiliflakes
Att stoppa inuti
2 citroner i kvartar
några kvistar rosmarin och timjan
1 röd chili i mindre delar
1. Blanda det mjuka smöret med salt, chiliflakes, vitlök, kryddörter, och soja.
2. Tryck in kryddsmöret under skinnet på kalkonen.
3. Stoppa in citron, chili och kvistar av kryddor i kalkonen (kom ihåg att plocka ut påsen med inälvor först) och bind ihop den.
4. Stek i ugnen, 175°, till dess att den når en innertemperatur på 72° vid benet. För mig tog det cirka 3 timmar.
5. Ös kalkonen ofta, minst 4-5 gånger.
Sås till kalkonen
1 dl av stekskyn
2 dl grädde
1/2 hönsbuljongtärning
2-3 msk hackad timjan och rosmarin
lite redning
1. Blanda grädde, steksky, buljongtärning och låt koka upp. Tillsätt kryddorna och red av med lite maizena eller mjöl. Smaka ev. av med mer kryddor.
Jag serverade kalkonen med sallad, gelé, såsen och hasselbackspotatis.