I kylskåpet hade jag lite dressing kvar sedan jag gjorde halloumisalladen, den använde jag som krydda till laxen. I frysen fanns en bit lax kvar alldeles lagom till två personer. Har man en större laxbit går hela satsen dressing åt.
Dressing (räcker till lax för 4-6 personer)
1/2 dl kallpressad rapsolja
3 cm riven ingefära
1 vitlöksklyfta, riven även den
1 lime (saften)
flingsalt
Blanda dressingen och låt den stå och dra en stund. Gärna någon timme i kylskåp så hinner oljan ta åt sig av allt det goda. Börja med saften ur 1/2 lime och smaka av med mer om det behövs.
Lägg laxen i en ugnsform och krydda med salt. Pensla på dressingen och stek laxen på 175º 15-20 minuter.
Potatissallad
Koka fin färskpotatis med dillstjälkar i vattnet.
Förbered dressing under tiden av kallpressad rapsolja, balsamicocreme, pressad citron, lite salt och svartpeppar. Jag använde ca 3/4 dl olja, 1 msk balsamicocreme och en skvätt pressad citron.
Hacka ruccola, spenat, dill, persilja och timjan.
Skär rödlök i fina strimlor och rädisor i tunna skivor.
Blanda ihop allt när potatisen är färdigkokt. Låt stå en stund för att dra åt sig av smakerna och servera ljummen till laxen.