Matbröd i springform

  • Inläggskategori:Bakning
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer
Du visar för närvarande Matbröd i springform

När sonen var hemma för ett tag sedan gjorde jag nattjästa frallor. Då används enbart 1/4 jästpaket, alltså 12,5 g. Det innebar att det i min kyl fanns 3/4 paket kvar. Eftersom vi har apt imorgon och jag brukar ha med fika tänkte jag att det var ett gyllene tillfälle att baka upp jästen idag. Men jag kände verkligen inte för att behöva hålla på att baka ut bröden. Letade på nätet och hittade ett recept på Fredriks fika som jag utgick ifrån. Fast jag ändrade lite i ingredienserna (eller ganska mycket…).

Jag använder min assistent när jag bakar men har du ingen får du arbeta degen för hand eller ta hjälp av elvispens degkrokar.

Så här gjorde jag mitt bröd:

Matbröd i springform

37,5 g jäst (3/4 paket)

3 dl vatten

2 tsk flytande honung

1/2 tsk salt

2 msk olivolja

8 dl dinkelvetemjöl

1 näve torkade tranbär

1 näve solroskärnor

 

1. Smula ner jästen i assistentens bunke.

2. Värm vattnet till ca 37° och häll i bunken.

3. Starta assistenten och blanda jäst och vatten. Tillsätt salt, honung och olivolja.

4. Häll därefter ner mjölet, lite i taget.

5. Arbeta degen i cirka 5 minuter till dess att den börjar släppa kanterna i bunken. Då är det dags att tillsätta tranbär och solroskärnorna.

6. Klä en springform med bakplåtspapper. Tryck ut degen i formen (den är lite kladdig) och strö över lite mjöl.

7. Använd en degskrapa och dela degen i 8 delar.

8. Täck formen med en bakduk och jäs brödet cirka 60 minuter, tills det nått dubbel storlek.

9. Grädda i 200° cirka 30 minuter.

10. Ta upp brödet ur formen och låt det svalna på ett galler under en bakduk.

Sedan är det bara att njuta med en klick smör…mer behövs inte. Fast det är förstås gott med en skiva god ost också.

 

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar