Sugen på något supergott? Testa att laga till den här rätten. Vi åt så vi höll på att spricka, jag lovar.
Ytterfilé med rosmarin och apelsin
1 fläskytterfilé (ca 600-800 g)
1 apelsin (skalet)
2 tsk torkad rosmarin
2 tsk rosépeppar
1 1/2 dl creme fraiche
2 dl grädde
1/3 köttbuljongtärning
2 tsk balsamicocreme
1. Putsa köttet och skär i centimetertjocka skivor och banka ut dem en aning.
2. Bryn köttet på båda sidor och krydda med salt och svartpeppar. Lägg sedan över i en ugnsform.
3. Mortla rosépeppar och rosmarin.
4. Koka ur stekpannan med grädde, creme fraiche, de mortlade kryddorna, buljong och balsamicocreme.
5. Tvätta apelsinen och riv det yttersta lagret direkt ner i såsen. Smaka av med mer kryddor om det behövs.
6. Häll såsen över köttet i ugnsformen och stek klart i ugnen samtidigt som potatisen. Täck gärna formen med folie.
Potatis och morötter i klyftor passar bra till. Salta och häll över kryddig olivolja och stek i ugnen 225º.
Kryddig olivolja till klyftpotatis
ca 1/2 dl olivolja
1 stor vitlöksklyfta, fint riven
1 tsk rosmarin
1-3 krm chiliflakes
Blanda ingredienserna till oljan och låt det stå minst några timmar, gärna längre. Tänk på att ju längre oljan får stå desto starkare chilismak så om man inte gillar för mycket chilismak bör man ta den mindre mängden.
Eller strunta i chili och ta krossad rosépeppar istället. Det blir också gott. Fast då får man ta lite mer än några kryddmått.