Glöggbufféernas tid är här och jag har gjort små dubbla pajer med ost att mumsa på till glöggen. Lite smuliga blev de allt, men goda.
Jag gjorde dem av vanlig pajdeg men man kan säkert göra dem av pirogdeg också, då smular de nog inte lika mycket men blir ju lite större eftersom det är jäst i pirogdeg.
Vad gäller fyllningen kan man ju ta precis det man har hemma i ost- och kryddväg. Att stoppa i lite hackad rökt skinka fungerar nog alldeles utmärkt också, eller grönsaker eller mjukstekt lök eller……möjligheterna är oändliga.
Jag gjorde flera omgångar av både fyllning och pajdegar eftersom det är många som ska äta av dem. Receptet räcker till cirka 8-12 munsbitar, beroende av hur stort mått man använder när degen kavlats ut.
Basfyllning
2 dl riven herrgårdsost
1 dl finriven parmesan
1- 1 1/2 tsk torkad, mortlad timjan
2 msk grovhackad färsk basilika
sesamfrön till dekoration
1 uppvispat ägg till pensling
Pajdeg
125 g smör
3 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl kallt vatten
lite salt, 1-2 krm
1. Gör pajdegen, arbeta den inte för länge. Låt den vila cirka 20 minuter i kylskåpet innan den kavlas ut och små rundlar tas ut.
2. Blanda ost och kryddor.
3. Lägg de små bottnarna på ett bakplåtspapper, pensla med ägg och lägg en liten klick fyllning mitt på degrundeln.
4. Lägg på locken och tryck till runt kanten, pensla med ägg och strö över sesamfrön och lite flingsalt.
5. Grädda i 200º till dess att de får fin färg, cirka 10-15 minuter .