Julrester del 1: Rotsakslåda

  • Inläggskategori:Rester
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer

 

image
Skrapdagsblöte.

Hos oss äter man blöte (dopp i grytan) på skrapdan. En god buljong, hembakat ojäst tunnbröd (inte  bakat av mig dock), kålrötter, morötter, purjolök, brysselkål, kokt kött och köttkorv. Senap, ketchup och smör ska också stå framdukat. Sen tar alla det de tycker bäst om till det blöta brödet….

 

Jag vet att många gör sötrötter som de serverar till men jag kokar rötterna som min mormor gjorde, med salt och farinsocker i vattnet. Mums!

 

Som vanligt blev det rötter och andra grönsaker kvar så av resterna gjorde jag en rotsakslåda som vi åt till lunch igår. Jag letade recept på nätet och hittade massor. Det fick bli inspiration till min låda.

image
Rotfruktslådan och annat gott står framdukat.

Rotfruktslåda

rotfrukts- och grönsaksrester: kokta kålrötter och morötter (ca 2-3 morötter och 1 liten kålrot) samt kokt purjolök. Man tager helt enkelt vad man haver…..

3/4 dl grädde

3/4 dl mjölk

1 msk mjöl

1 msk sirap

2 ägg

salt och svartpeppar

 

1. Pressa rotfrukterna genom en potatispress (eller använd en potatisstomp). Hacka purjolöken fint.

2. Vispa upp ägget och blanda med mjölk, grädde, sirap och mjölet.

3. Blanda allt och krydda med salt och svartpeppar.

4. Lägg i en smord ugnsform och täck med ett lager ströbröd.

5. Grädda i 225º, 30-40 minuter.

image
Bara att täcka med ströbröd och stoppa in i ugnen.

 

Servera med kallskuret från julbordet och stekta prinskorvar…eller köttbullar….eller ät den vegetarisk. Det smakar himmelskt på tunnbröd. När smöret smälter…..mums.

image
En mycket god lunch…och så enkel.

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar