Hos oss äter man blöte (dopp i grytan) på skrapdan. En god buljong, hembakat ojäst tunnbröd (inte bakat av mig dock), kålrötter, morötter, purjolök, brysselkål, kokt kött och köttkorv. Senap, ketchup och smör ska också stå framdukat. Sen tar alla det de tycker bäst om till det blöta brödet….
Jag vet att många gör sötrötter som de serverar till men jag kokar rötterna som min mormor gjorde, med salt och farinsocker i vattnet. Mums!
Som vanligt blev det rötter och andra grönsaker kvar så av resterna gjorde jag en rotsakslåda som vi åt till lunch igår. Jag letade recept på nätet och hittade massor. Det fick bli inspiration till min låda.
Rotfruktslåda
rotfrukts- och grönsaksrester: kokta kålrötter och morötter (ca 2-3 morötter och 1 liten kålrot) samt kokt purjolök. Man tager helt enkelt vad man haver…..
3/4 dl grädde
3/4 dl mjölk
1 msk mjöl
1 msk sirap
2 ägg
salt och svartpeppar
1. Pressa rotfrukterna genom en potatispress (eller använd en potatisstomp). Hacka purjolöken fint.
2. Vispa upp ägget och blanda med mjölk, grädde, sirap och mjölet.
3. Blanda allt och krydda med salt och svartpeppar.
4. Lägg i en smord ugnsform och täck med ett lager ströbröd.
5. Grädda i 225º, 30-40 minuter.
Servera med kallskuret från julbordet och stekta prinskorvar…eller köttbullar….eller ät den vegetarisk. Det smakar himmelskt på tunnbröd. När smöret smälter…..mums.