Att göra egna vårrullar är inte särskilt besvärligt, inte något man gör en vardagmiddag kanske men på helgen passar det utmärkt. Det som tar längst tid är nog friteringen.
Filodeg kan vara svår att hantera eftersom den torkar ut snabbt men tricket är att låta filoarken ligga mellan fuktiga handdukar sedan man tagit dem ur förpackningen. Ha också en fuktig handduk som underlag när knytena viks ihop, då blir de arken lättare att hantera.
Vårrullar
1 liten gul lök
1 vårlök
1/2 röd chili
400 g älgfärs
anchochili, salt, svartpeppar
mozarellaost
filodeg
1. Börja med att finhacka gul lök, vårlök och chili. Stek mjukt i rapsolja.
2. Bryn färsen och krydda med salt, svartpeppar och anchochili.
3. Blanda färs och lökfräs.
4. Ta ut filodegsarken ur förpackningen och dela i kvadrater.
5. Ta ett ark i taget. Lägg köttfärs och sedan en bit mozarellaost på. Vik in ett hörn, sedan sidorna och rulla ihop. Pensla kanterna med vatten så fäster degen ihop.
6. Fritera i rapsolja 180º till dess att vårrullarna är gyllenbruna runt om. Använd antingen en fritös eller en tjockbottnad kastrull. (Glöm inte termometern för att hålla koll på temperaturen och ett lock om du använder en kastrull).