Snabba småkakor

  • Inläggskategori:Bakning
  • Kommentarer på inlägget:0 kommentarer

Huset ekade ödsligt tomt när det gällde fikabröd, vi hade ingenting att bjuda kaffegäster på. I måndags hade jag någon timme över när jag kom hem från jobbet så då rörde jag ihop två kakdegar och bakade lite småkakor.

Jag kommer faktiskt inte ihåg när jag bakade småkakor senast, vilket innebar att jag inte hade nån aning om hur det skulle gå. När det dessutom visade sig att det vanliga vetemjölet tog slut mitt i baket så blev det till att hitta en lösning utan att behöva gå till affären. Som tur var fanns vetedinkel i skafferiet och det visade sig fungera det med!

image
Strösselkakor och snabba kolakakor.

 

Här kommer recepten:

Snabba kolakakor

100 g smör
1 dl strösocker
1 msk ljus sirap
2 tsk vaniljsocker
1 tsk mald ingefära
2 ½ dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

1. Rör smör och socker poröst.
2. Tillsätt sirap, vaniljsocker, ingefära och mjölet blandat med bakpulver.
3. Arbeta ihop till en deg. Den ska bara precis hålla ihop.
4. Rulla ut längder, jag gjorde smala och många för jag ville ha små kakor.
5. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem.
6. Grädda mitt ugnen på 175 º cirka 10-12 minuter. Skär medan längderna är varma, ca 3 cm breda, sneda kakor.

 

Strösselkakor

¾ dl florsocker
ca 4 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
200 g smör
strössel

1. Lägg de torra ingredienserna direkt i en bunke.
2. Arbeta in smör och strössel. Degen ska bara precis hålla ihop. Känns den kladdig, lägg den i kylskåpet en stund.
3. Rulla längder, skär sedan ½ cm tjocka kakor och lägg på bakplåtspapper.
4. Grädda i 175 grader cirka 10-12 min.

 

 

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar