Semlor

  • Inläggskategori:Bakning
  • Kommentarer på inlägget:2 kommentarer

Här kommer ett recept som jag har fått av min mamma. Det blir väldigt goda bullar, inte torra utan fluffiga precis som semmelbullar ska vara. Jag tror att det beror på att det är olja i receptet istället för smör.

Nygräddat!

50 g jäst, gärna för söta degar

1 1/2 dl matolja

5 dl mjölk

1/2 tsk salt

3 tsk kardemumma ( gillar man inte kardemumma kan man säkert hoppa över den)

1 dl socker

14-15 dl mjöl ( ta inte hela mängden mjöl på en gång, en del behövs till utbaket)

1. Smula jästen i en bunke.

2. Värm mjölk och olja till 37º och blanda med jästen.

3. Blanda i resten av ingredienserna och arbeta degen.

4. Låt degen jäsa under en bakduk i 30-40 min till dubbel storlek.

5. Ta upp degen och forma semmelbullar och låt dem jäsa ytterligare 30 min. Antalet beror på hur stora bullar man gör det är en smaksak.

6. Grädda i ugnen på 225º ca 10 min.

Fyll med mandelmassa och grädde, toppa med florsocker och njut!!!

Degen bearbetas!
Degen blir större...
...och större....
 

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Arne Lowden

    Så bra m olja, när smöret tagit slut! Bor m 12-årig son nära affär i storstan men orkar liksom inte vandra iväg dit efter avklarad middag. Och till imorgon hade jag vid en energisk tidpunkt utlovat semlor…få se nu hur börjar man…tänd lyset i köket.

  2. katarinaspis

    Tack för påminnelsen…våra bullar har redan tagit slut och det är inte ens fettisdag ännu….nog bäst jag skaffar jäst så jag kan baka fler!

Lämna ett svar