Rejält ont i ryggen, det är min verklighet just nu. Helst ska jag inte sitta, utan stå och ligga är vad som är aktuellt. Då passade jag på att göra köttbullar….det var länge sen sist. Inte det smartaste jag gjort kanske med tanke på ryggen….upptäckte att det inte är så bra att stå länge heller…..(fast det visste jag egentligen redan).
De blev inte helt runda men smaken var det inget fel på.
Så här ser receptet på mina helt vanliga köttbullar ut:
ca 500 g älgfärs
3/4 dl ströbröd
1 3/4 dl mjölk
1 – 1 1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
1-2 krm malen ingefära
1 msk finriven gul lök
1 ägg
1. Blanda mjölk och ströbröd i en skål och låt svälla cirka 10 minuter.
2. Blanda färs med salt och kryddor i en annan skål. Riv ner lök och blanda i ägget.
3. Därefter är det dags att blanda ihop hela smeten. Trilla sedan köttbullar med fuktade handflator.
4. Stek i smör i en stekpanna. När mina köttbullarna hade fått stekyta stoppade jag in dem i ugnen så fick de steka klart där i 200º medan potatisen kokade på spisen. Naturligtvis går det lika bra att steka dem klart på spisen, men det tar längre tid när man gör många köttbullar.
Köttbullarna serverades med pressad potatis, grönsaker och lingonsylt.