Till middag för några dagar sedan gjorde jag en variant av Hermanssons låda. Det blev helt enkelt Katarinas låda med crème fraiche och ost istället för grädde.
Katarinas låda
500 g köttfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3/4 buljongtärning
2 msk tomatpuré
400 g krossade tomater
salt, svartpeppar, paprikapulver och anchochili
rapsolja att steka i
5-6 potatisar, skiva och koka
2 1/2 dl crème fraiche och 2 dl riven ost
1. Skala potatisen, skiva i ca 1 cm tjocka skivor och koka mjuk. Den får inte bli sönderkokt.
2. Hacka lök, vitlök och stek mjukt i rapsolja. Tillsätt färsen och bryn den.
3. Krydda med lite salt, svartpeppar, paprikapulver och anchochili. Häll på krossade tomater och lägg i buljongtärningen och tomatpurén.
4. Låt det koka ihop, smaka av med mer kryddor om det behövs.
5. Lägg sedan potatisen i botten på en ugnsform, färsen ovanpå.
6. Blanda ihop ost och crème fraiche och bred det över.
7. In i ugnen, 225° och gratinera i ca 30 minuter, till dess att lådan fått fin färg.
Serveras med fördel tillsammans med en enkel gurksallad med persilja och mynta. Har man inte mynta hemma kan den uteslutas.
Gurksallad
1 bit gurka hyvlas med osthyvel till tunna strimlor. Lite rödlök strimlas fint. Hacka persilja och mynta och blanda med gurkan och löken. Ringla över olivolja, lite honung, pressad lime och krydda med salt och svartpeppar. Blanda runt innan det serveras så smakerna kommer åt överallt.