Insåg att det var länge sen jag gjorde köttfärsbiffar så när den älgfärs jag plockat upp ur frysen tinat blandade jag ingredienser till biffar, stekte och gjorde en sås med stekskyn som bas. Till detta serverades kokt pressad potatis och sallad.
Rosé- och grönpepparbiffar
400 g älgfärs
1 dl panko
1 dl mjölk
1 ägg
1/2 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk rosépeppar
1 msk grönpeppar
salt
1. Blanda panko och mjölk i en bunke och låt det stå och svälla en stund.
2. Hacka under tiden gul lök och vitlök fint.
3. Stöt pepparkornen fint i en mortel.
4. Blanda sedan alla ingredienser i en bunken och forma biffar. Gärna med fuktade handflator, då går det lättare.
5. Stek i smör till dess att de får fin yta, lägg sedan över dem i en ugnsform.
6. Gör en sås med stekskyn som bas.
Sås
stekskyn som finns i stekpannan
1 dl creme fraiche
2 dl grädde
1/2 köttbuljongtärning
3/4 msk stött rosépeppar
1/3 msk stött grönpeppar
svartpeppar
salt
7. Blanda alla ingredienser till såsen i stekpannan, smaka av med extra salt och svartpeppar om det behövs.
8. Häll såsen över köttfärsbiffarna och låt dem bli färdiga i ugnen på 175º medan potatisen kokas på spisen.