Helstekt ytterfilé med ljummen potatissallad

Igår hade vi middagsgäster. Det blev ytterfilé stekt i ugnen med två olika kryddningar, båda kryddblandningarna var goda men pepparblandningen blev extra god. Till det en ljummen potatissallad, vanlig sallad, mozarella och en kall sås. Vi åt till dess att alla var mätta och nöjda.

 

Mozarella med koriander och chili.

 

Blandad sallad.

 

Kall sås med basilika och citrontimjan.

 Basilika och timjansås

1 riven vitlöksklyfta

1 kruka hackad basilika

några kvistar citrontimjan, finhackad

1/4 pressad citron

2-3 dl creme fraiche

1-2 msk balsamicocreme

lite flingsalt

Ljummen potatissallad.

 

Potatissallad

Nykokad varm potatis

Gör en dressing av:

1/2 – 1 dl rapsolja

1/2 pressad citron

1 kruka basilika

flingsalt

Blanda sen kokt potatis i bitar med dressingen.

Blanda sen i:

Röd lök i månar, fetaostbitar, 1 hackad röd chili och 2 rejäla nävar ruccola grovt hackat.

Helstekta ytterfiléer.

 

Ugnsstekt ytterfilé

ca 800 g ytterfilé x 2

kryddalternativ 1:

2-3 tsk flingsalt

3 msk färsk timjan, både vanlig och citron

3 msk färsk rosmarin

1/2 – 1 tsk chiliflakes

kryddalternativ 2:

2 msk rosépeppar

2 msk grönpeppar

1 msk flingsalt

1/2-1 msk svartpeppar

 

1.Kryddorna hackas/mortlas och blandas på skärbrädan.

2. Putsa ytterfilén och rulla den i kryddorna till dess att den är helt täckt. Bryn den runt om i stekpannan.

3. Sätt ugnen på 175 º och stek i ugnen tills den når en innertemperatur av 70-73º, beroende på hur man vill ha sitt kött.

4. Låt vila insvept i folie cirka 10 minuter innan servering.

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 23-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar