Kryddig ytterfilé med potatiskvartar.

Ikväll blev det en riktigt god middag med ytterfilé. Det doftade ljuvligt medan vi väntade på att maten skulle bli klar. Så här blev mitt recept, det räckte till mig och sonen. Tycker man inte om chili går det bra att byta ut den mot annan peppar, svartpeppar eller till exempel rosépeppar skulle nog bli jättegott  tror jag.

 

Ugnsstekt ytterfilé

ca 350 g ytterfilé

2-3 tsk flingsalt

2 tsk timjan

2 tsk rosmarin

1/2 – 1 tsk chiliflakes

1.Kryddorna mortlas ( det blev torkade kryddor idag) och blandas på skärbrädan.

2. Putsa ytterfilén och rulla den i kryddorna till dess att den är helt täckt. Bryn den runt om i stekpannan.

3. Sätt ugnen på 175 º och stek i ugnen tills den når en innertemperatur av 65-70º, beroende på hur man vill ha sitt kött.

( Vår fick gå till 73º, gillar inte fläskkött som är rosa, vår filébit var saftig och god ändå)

4. Låt vila insvept i folie cirka 10 minuter innan servering.

Sås till filén

1 1/2 dl grädde

1/2 dl creme fraiche

1/4 köttbuljongtärning

2 tsk torkade kryddor: timjan, rosmarin, chiliflakes ( mortlade)

balsamicocreme, börja med 1/2 tsk

Koka ihop allt och smaka av med salt.

Häll gärna i den sky som bildas runt köttet sen det är färdigstekt.

Ugnsstekta potatiskvartar

Skala potatis och dela varje potatis i fyra bitar.

Lägg i en ugnsform och ringla över olivolja.

Krydda med rosmarin, timjan, salt och chiliflakes.

Stek i ugnen samtidigt som köttet, när köttet tas ut ökas ugnsvärmen till 250 grader så blir  potatisen färdig medan köttet vilar.

Servera med tomatsallad gjord på halverade körsbärstomater, ruccola, sockerärtor i halvor, hackad basilika. Ringla balsamicocreme och mal färsk svartpeppar över salladen!

 

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Detta inlägg har 2 kommentarer

  1. Katarina

    Ja, det var så gott så jag önskar att jag kunde fortsätta äta och äta och äta….men sonen sa åt mig att sluta, det är precis lagom mycket kvar så det räcker till lunch åt honom i morgon!

Lämna ett svar