Öl- och Hoisinstek med smördegsrulle

Sångframträdande med kören stod på programmet och sedan skulle sonen iväg på träning. samtidigt skulle jag hinna förbereda middagen så att den skulle gå snabbt att duka fram. Räddningen blev en frusen stek som lockades upp ur frysen. Jag blandade alla ingredienser i en järngryta, lade i steken och satte in den i ugnen innan jag gick till kören. Sedan var den klar att ta ut innan vi åkte iväg till sonens träning.

Smördegsrullen med potatis och ost gick också snabbt att förbereda då det fanns kokt pressad potatis i kylen. Såsen tog inte heller lång tid att fixa till, den gjorde jag medan smördegsrullen gratinerades i ugnen.

image
Söndagsmiddag!

 

Öl- och Hoisinstek

1 stek, jag hade älgrulle ca 600 g

5 dl ljust öl

1 dl kinesisk soja

1/2 dl hoisinsås

1/2 dl ketchup

1 köttbuljongtärning

2 tsk sambal oelek

3 vitlöksklyftor

2 morötter

2 rödlökar

 

1. Blanda alla ingredienser i en ugnssäker gryta och skiva i morötter, lök och vitlök.

2. Lägg i steken, på med locket och sätt in i ugnen, 175° till dess att köttet är mört. Eftersom vår stek var frusen när den åkte in i ugnen tog det 4-5 timmar innan den var klar. Vänd den gärna några gånger under tiden.

 

Sås

2 msk smör

1/2 dl sky från stekgrytan

1 1/2 dl grädde

1 dl creme fraiche

vetemjöl

 

1. Sila av skyn från köttet.

2. Smält smör i en kastrull och red av med lite mjöl.

3. Häll på steksky, grädde och creme fraiche. Smaka ev. av med mer sky.

 

Smördegsrulle med potatis, ost och ruccola

1 rulle smördeg

pressad potatis

riven ost

ruccola

chiliflakes

ägg

parmesan

 

1. Bred ut potatis och riven ost på smördegen. Lämna 3-4 cm längst ut på långsidorna.

2. Lägg på ruccola och krydda med chiliflakes.

3. Vispa upp ägget och pensla kanterna och vik ihop till en rulle.

4. Pensla ovansidan med ägg och riv över parmesan.

5. Gratinera i ugnen 200° till dess att det fått fin färg. Cirka 20-30 minuter.

image
Potatisrullen innan jag penslade den med ägg och rullade ihop den.
image
Nygräddad smördegsrulle.

 

Servera det goda köttet med smördegsrullen, sås, sallad, gelé och brysselkål.

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar