Förra helgen plockade jag upp några portionsbitar lax ur frysen. När det började närma sig tillagning var det dags att ta ett beslut på vilket sätt den skulle lagas till och med vilka kompletterande ingredienser. Resultatet blev ugnstekt lax med apelsin och persika serverad tillsammans med god grönsaksbulgur.
Jag åt rätten varm men för den som vill går den att äta som ljummen sallad. Eller varför inte kall – passar perfekt om det blir rester över. Till laxen använde jag apelsinpeppar som jag köpte på Borgeby kryddgård i Skåne när jag hälsade på sonen för ett tag sedan. Har du inte vägarna förbi Bjärred går den att beställa via deras hemsida också. Ta annars svartpeppar och apelsinzest. Det fungerar det med.
Lax med apelsin och persika
Lax
2 portionsbitar lax
salt, apelsinpeppar
honung
apelsin
1.1. Krydda laxbitarna med salt och apelsinpeppar. Lägg i en ugnsform med lite olivolja i botten.
2. Ringla honung över. Tvätta skalet på en apelsin, skiva tunt och lägg skivor på laxen.
3. Stek i ugnen 10-12 minuter, 175°.
Bulgur
olivolja
10 cm purjolök
1 liten rödlök
1/2 gul paprika
1 näve spenat
salt
4. Skiva purjolök och rödlök tunt. Dela paprikan i mindre bitar.
5. Häll lite olivolja i en kastrull, tillsätt löken och paprikan och låt det fräsa på låg värme till dess att löken mjuknar.
6. Tillsätt okokt bulgur, 2 krm salt och sedan vatten i rätt mängd (titta på bulgurpaketet). Sjud på låg värme under lock enligt koktiden på bulgurpaketet.
7. När allt vatten är borta vänds spenaten ner sist av allt.
Persikosås
1 dl creme fraiche
3-4 msk mjukost med mozzarella och grillad paprika
1/2 lime
chiliflakes
1 persika i små bitar
koriander
8. Blanda creme fraiche och mjukost med persika skuren i små bitar.
9. Smaka av med limejuice, hackad koriander, chiliflakes och eventuellt lite salt.
Jag gillade att det var bitar i såsen men vill du hellre ha persikosåsen slät mixar du den. Det kommer också att smaka gott!