Under julen lagade jag till en saffranscheesecake som fick god smak av apelsin. Den var perfekt som avslutning på julaftonsmiddagen. Jag hittade receptet hos Arla. De mått som står härunder är från den receptsidan.
Den här gången gjorde jag som i receptet, lagade till det hela i en springform. Nästa gång kommer jag att göra många små istället genom att använda muffinsformar. Då är det enkelt att plocka fram det antal som behövs ur frysen.
Saffranscheesecake
100 g smör
150 g pepparkakor
5 gelatinblad
1 blodapelsin (eller vanlig)
300 g philadelphiaost
1 1/2 dl florsocker
1/2 g saffran
1 krm vaniljpulver
2 1/2 dl vispgrädde
1. Krossa pepparkakorna fint, smält smöret. Blanda och tryck ut i en springform. Låt stelna i kylen medan fyllningen lagas till.
2. Lägg gelatinbladen i vatten, 5 minuter.
3. Tvätta apelsinen. Riv det yttersta av skalet fint. Pressa sedan apelsinsaften ner i en kastrull. Tillsätt det rivna. Värm till dess att det nästan kokar. Ta från värmen.
4. Ta upp gelatinbladen ur vattnet, krama ur dem och tillsätt dem till apelsinen. Låt dem smälta ner.
5. Vispa philadelphiaost, florsocker, vaniljpulver och saffran till dess att det blir fluffigt.
6. Vänd ner apelsinsaften med gelatinbladen.
7. Vispa grädden i en egen bunke och vänd sedan ner det i färskostblandningen.
8. Häll smeten i formen med pepparkaksbotten och ställ i kylen 4-5 timmar.
9. Garnera med färsk frukt. Jag använde apelsin och grantaäpplekärnor.