När jag precis gått ut gymnasiet arbetade jag som barnflicka hos en familj i Stockholm. Där lagade de till en god pastasås med skinka och champinjoner som har följt med mig sedan dess. Ofta lagade pappan i familjen till den när de skulle ha gäster, men det hände att den bjöds på även i vardagslag.
När jag skulle komma på något att laga till Anundsjö Aktuellt dök den plötsligt upp i mitt minne. Att jag var hungrig och i desperat behov av lunch hjälpte till med beslutet av rätt att laga. Förutom att såsen är mycket god är den både snabblagad och lättlagad. Perfekt när man är så hungrig så det känns som om man har ett hål i magen.
I originalreceptet är det bara rökt skinka, champinjoner, smör, grädde och svartpeppar. Den här gången ändrade jag lite, jag tillsatte både persilja, tomater och en gnutta kalvfond. Men det går lika bra utan förstås!
Pasta med skinka och champinjoner
200 g rökt skinka (inte i bit utan skivor, helst tunna)
4 stora färska champinjoner (eller en liten burk)
1 rejäl bit smör (cirka 20 – 30 g)
2 1/2 dl grädde
svartpeppar
1/2 msk kalvfond
1 – 2 msk hackad persilja
8 – 10 små tomater
tagliatelle
1. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen.
2. Hacka den rökta skinkan och champinjonerna.
3. Smält smöret i en kastrull och låt skinka och champinjoner fräsa en stund, utan att få färg. Krydda med svartpeppar.
4. Häll på grädde och låt susen puttra medan pastan blir klar.
5. Smaka av såsen med kalvfond och tillsätt hackad persilja. Krydda eventuellt med mer peppar.
6. Servera pastan med såsen och tomaterna.