I morse plockade jag upp kyckling och ett litet paket mango ur frysen. När det så till slut var dags att laga till maten öppnade jag kylen och skafferiet och kollade vad som fanns att tillgå. Resultatet blev en härligt kryddig, krämig och mycket god mangokyckling.
I receptet ingår gochujang som är en koreansk kryddig chilipasta. Om du inte har det hemma kan du ta sambal oelek och honung istället. Det blir inte exakt likadant men fungerar alldeles utmärkt. Tänk bara på att inte ta lika mycket sambal oelek som gochujang. Då blir det alldeles för starkt.
Jag serverade ris, rostade cashewnötter och tunt skivad gurka till. Gillar man inte mangon varm går det fint att servera den som ett tillbehör istället för att låta den vara med i grytan och bli varm.
Vid min tillagning hade jag två kycklingfiléer men är det fler än några personer som ska äta går det alldeles utmärkt att öka mängden kyckling.
Mangokyckling
2 – 4 kycklingfiléer
salt, svartpeppar
1 gul lök
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
2 salladslökar
1 röd paprika
1/2 tsk curry
1/2 – 1 msk gochujang
2 dl kokosmjölk
1/2 dl mangochutney
1 1/2 dl crème fraiche
2 – 3 dl mango i bitar
1 1/2 dl majskorn
1 lime
rapsolja att steka i
cashewnötter eller jordnötter
gurka
1. Hacka eller skiva löken, gul och röd, tunt. Riv vitlöksklyftan.
2. Stek löken mjuk i rapsolja på låg värme.
3. Under tiden delas kycklingen i små munsbitar. Krydda med salt och svartpeppar.
4. När löken blivit genomskinlig och mjuk ökas värmen och kycklingbitarna steks tillsammans med löken till dess att de börjar få lite färg.
5. Tillsätt curry, mangochutney och gochujang (börja med den mindre mängden).
6. Häll på kokosmjölk och crème fraiche. Låt koka ihop en kort stund, smaka av med mer kryddor om det behövs.
7. Strimla paprikan och tillsätt den och majsen samt salladslök i tunna skivor.
8. Sist av allt hälls mangon ner tillsammans med pressad lime.
Servera med ris, tunt skivad gurka och hackade rostade cashewnötter (eller jordnötter).