Matjessill med brynt smör

Du visar för närvarande Matjessill med brynt smör

Få saker är så förknippade med våra svenska sommarhögtider som matjessill. Eller, det behöver ju inte vara en högtid. Vilken sommardag som helst passar. Matjessill fungerar alltid, förutsatt att man gillar smaken förstås. Det bästa av allt är att det är så enkelt. Öppna en burk sill, koka lite potatis, hacka dill eller gräslök (eller varför inte båda) och ät med god aptit. 

Det här är passande att bjuda på när det snart är nationaldag. En god sill- och äggblandning som toppades med brynt smör till den nykokta färskpotatisen, det blir en välsmakande högtidsstund. 

Matjessill med brynt smör

125 g matjessill

2 ägg

20 g dill (ca 1 dl)

50 g smör

färsk potatis

 

1. Låt matjessillen rinna av och hacka i mindre bitar.

2. Koka äggen och hacka. Jag brukar använda en äggskärare där jag vänder ägget först åt ena hållet, sen åt det andra. Då delas det i mindre bitar utan något besvär alls. 

3. Hacka dillen och blanda ihop med sillen och ägget och lägg upp på ett fat. 

4. Koka färskpotatisen tillsammans med rikligt med dill. 

5. När potatisen är nästan färdigkokt är det dags att bryna smöret på hög värme till dess att det får en mörkare färg, utan att brännas. 

6. Häll det brynta smöret över sillblandningen och servera med nykokt potatis och en bit knäckebröd. 

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar