Saffranslax med parmesanmos

Du visar för närvarande Saffranslax med parmesanmos

Jag tycker verkligen om mat som går snabbt att laga till men som ändå smakar fantastiskt. Saffranslax med parmesanmos är en sån rätt, passar perfekt innan jul när i alla fall jag vill kunna ta det så lugnt som möjligt. Den här rätten fungerar som en av rätterna under själva julhelgen också. Själv funderar jag på hur snart jag kan laga till den igen….

Jag serverade laxen, sås och mos var för sig men det skulle göra sig utmärkt som gratäng. Rätten innehåller rätt mycket smör så den är ingenting för den som inte gillar smör. Hos mig var vi två personer som skulle äta så jag lagade till två laxbitar men såsen hade räckt till fler. Moset är tillagat lite på en höft men mängderna till såsen är faktiskt exakta, tro det eller ej.

Saffranslax med parmesanmos

Lax med sås

2 bitar lax

1 gul lök

1 kuvert saffran 1/2 gram

1/2 fiskbuljongtärning

1 1/2 dl creme fraiche

1 1/2 dl grädde

smör

1. Hacka löken fint och stek mjuk i smör på låg värme. Smula ner buljongtärning och tillsätt saffran.

2. När löken är mjuk hälls creme fraiche och grädde på.

3. Salta laxen lätt och lägg den i såsen. Låt koka på låg mellanvärme till dess att laxen är klar. Vänd bitarna efter halva tiden. Det går att laga till laxen i ugnen också. Då på 175°.

 

Potatismos

8 – 9 potatisar

1 rejäl klick smör

1 skvätt mjölk

salt, svartpeppar

1 – 1 1/2 dl nyriven parmesan, fint riven

Skala potatisen och dela i minder bitar. Koka mjuka i lättsaltat vatten.

Lägg en stor klick smör i botten av en skål och när potatisen runnit av pressas den över smöret.

Häll på en skvätt mjölk och blanda till lagom konsistens.

Riv parmesan och blanda ner. Smaka av med salt och svartpeppar.

 

Ärtor

Smält en rejäl smörklick i en kastrull, ca 40-50g. Häll i ärtorna och ev. lite vatten så att det täcker. Salta lätt. Låt ärtorna värmas på svag värme.

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar