Igår kväll fick jag kärt besök. Vänner som jag inte hade träffat och umgåtts med på många år kom på middag. Det blev många timmars prat om livets alla glädjeämnen och mer allvarliga bitar. Jag bjöd på en god paj som en av mina Östersundsvänner gjorde i somras när jag var där. I originalreceptet är det kaffegrädde och gräddfil men det hade jag inte hemma, då tog jag vanlig grädde och creme fraiche i stället. Jag la också till lite balsamicocreme i grönsaksfräset för att förhöja smakerna. Pajen har säkert något annat namn egentligen men jag kallar den för:
Maggans laxpaj!
Pajdeg
Gör en deg av 3 dl mjöl, 125 g smör, 2-3 msk vatten. Förgrädda den ca 15 min i 200 º . (eller gör som jag när tiden är knapp…köp en färdigkavlad pajdeg….)
Fyllning
200 g kallrökt lax
250 g bladspenat
1 purjolök ( en liten)
1 dl dill
4 ägg
1 1/2 dl grädde
1 1/2 dl creme fraiche
200 g riven västerbottenost
salt, peppar
balsamicocreme
1. Strimla purjolök och fräs tillsammans med bladspenat i smör och rapsolja. det ska inte få färg, bara bli mjukt. Blanda därefter ner hackad dill. Krydda med salt, peppar och ringla lite balsamicocreme över. Lägg i botten av det förgräddade pajskalet.
2. Dela laxen i små strimlor och lägg ovanpå grönsaksfräset i pajskalet.
3. Vispa äggen, blanda i grädde, creme fraiche, lite salt (var försiktigt med saltet eftersom osten är salt i sig) och peppar samt riven västerbottenost. Häll i pajskalet och grädda pajen ca 35-40 minuter i 200º varm ugn.
Jag serverade pajen med sallad och en sås gjord på:
2 dl creme fraiche
1 burk röd stenbitsrom
1/2 dl dill
lite pressad citron
peppar.
Det bästa är att det blev paj kvar så det räcker till lunch någon dag också…..