Maggans laxpaj

Igår kväll fick jag kärt besök. Vänner som jag inte hade träffat och umgåtts med på många år kom på middag. Det blev många timmars prat om livets alla glädjeämnen och mer allvarliga bitar. Jag bjöd på en god paj som en av mina Östersundsvänner gjorde i somras när jag var där. I originalreceptet är det kaffegrädde och gräddfil men det hade jag inte hemma, då tog jag vanlig grädde och creme fraiche i stället. Jag la också till lite balsamicocreme i grönsaksfräset för att förhöja smakerna. Pajen har säkert något annat namn egentligen men jag kallar den för:

Maggans laxpaj!

Pajdeg

Gör en deg av 3 dl mjöl, 125 g smör, 2-3 msk vatten. Förgrädda den ca 15 min i 200 º . (eller gör som jag när tiden är knapp…köp en färdigkavlad pajdeg….)

Fyllning

200 g kallrökt lax

250 g bladspenat

1 purjolök ( en liten)

1 dl dill

4 ägg

1 1/2 dl grädde

1 1/2 dl creme fraiche

200 g riven västerbottenost

salt, peppar

balsamicocreme

1. Strimla purjolök och fräs tillsammans med bladspenat i smör och rapsolja. det ska inte få färg, bara bli mjukt. Blanda därefter ner hackad dill. Krydda med salt, peppar och ringla lite balsamicocreme över.  Lägg i botten av det förgräddade pajskalet.

2. Dela laxen i små strimlor och lägg ovanpå grönsaksfräset i pajskalet.

Grönsaksfräs och lax i pajskalet.

3. Vispa äggen, blanda i grädde, creme fraiche, lite salt (var försiktigt med saltet eftersom osten är salt i sig) och peppar samt riven västerbottenost. Häll i pajskalet och grädda pajen ca 35-40 minuter i 200º varm ugn.

En liten bit nygräddad paj!

Jag serverade pajen med sallad och en sås gjord på:

2 dl creme fraiche

1 burk röd stenbitsrom

1/2 dl dill

lite pressad citron

peppar.

Dags att hugga in på den goda pajen!

Det bästa är att det blev paj kvar så det räcker till lunch någon dag också…..

 

 

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar