Jag hade köpt en burk skalade räkor på affären som jag öppnade häromdagen när jag gjorde en räkmacka till middag. Därför passade det alldeles utmärkt att laga till en räkpaj idag. Jag tog det som fanns i kyl och skafferi och fyllde pajskalet med. Lite torkade trattkantareller, lök, spenat, dill och riven ost passade perfekt som sällskap till räkorna!
Räk- och kantarellpaj
1 pajdeg, köpt eller hemgjord
Fyllning
1 gul lök
10 cm purjolök
1 vitlöksklyfta
1 näve torkade trattkantareller
salt, svartpeppar
1 rejäl näve spenat
200 g räkor
smör/ rapsolja
Äggstanning
4 ägg
2 1/2 dl matlagningsgrädde
1/2 dl creme fraiche
1 dl hackad dill
2 dl riven ost, gärna lagrad
3/4 tsk salt
1-2 krm chiliflakes
1 tsk paprikapulver
1. Gör först pajdegen och förgrädda pajskalet cirka 10 minuter i 200°.
2. Hacka den gula löken, riv vitlöken och strimla purjolöken. Lägg i en stekpanna med smör och rapsolja. Smula även ner trattkantarellerna och låt steka på låg värme till dess att löken är mjuk. Krydda försiktigt med salt och svartpeppar.
3. Hacka spenaten grovt. Lägg spenaten och lökblandningen i botten på det förgräddade pajskalet och toppa med räkorna.
4. Vispa ihop ägg, matlagningsgrädde, creme fraiche, krydda med salt, paprikapulver och chiliflakes.
5. Hacka dill och riv ost och blanda ihop med äggstanningen. Häll sedan blandningen i pajskalet.
6. Grädda i 200° cirka 30-35 minuter.
Pajen smakar fint med tunt skivad gurka tillsammans med smulad fetaost.