Tofu smakar inte så mycket i sig men om den får ligga i en god marinad innan tillagning blir det smakrikt och gott. Jag marinerade ett helt paket tofu i det här receptet men i själva tillagningen använde jag bara hälften. Den andra halvan hamnade i kylen för att användas i rispappersrullar när det var dags att fira vietnamesiskt nyår igen.
Rätten blev inte bara god, den var dessutom väldigt enkel att laga till. Det går förstås att använda andra grönsaker än de jag tog. Rostade sesamfrön skulle också smaka gott till. Det är bara att testa sig fram.
Marinerad tofu med nudlar
1 pkt fast tofu ca 200 g
Marinad
1 msk sesamolja
3 msk japansk soja
1 msk lönnsirap
1 krm chiliflakes
1 msk fint riven ingefära
1 vitlöksklyfta – fint riven
1/2 lime – saften
Nudlar och grönsaker
1 liten morot
1 salladslök
1/3 röd paprika
äggnudlar
1. Börja med marinaden. Riv ingefära och vitlök. Lägg i en skål.
2. Blanda sedan ner sesamolja, japansk soja, lönnsirap, chiliflakes och saften ur en halv lime.
3. Pressa vattnet ur tofun och skär den antingen i stavar eller kuber. Lägg ner den i marinaden. Ställ i kylen, minst 20 minuter men gärna längre.
4. Stek sedan tofun (med marinaden) i ugnen på 225° till dess att den börjar bli krispig.
5. Medan tofun steks i ugnen är det dags att koka äggnudlar och steka grönsaker.
6. Skär moroten i tunna strimlor, hacka paprikan och salladslöken. Stek mjukt i raspsolja. Lägg i avrunna nudlarna när de kokat klart.
7. Ta hälften av den ugnsstekta tofun (spara den hälften till rispappersrullar en annan dag) och all vätska och häll på nudlarna och grönsakerna. Blanda runt.
8. Pressa över en klyfta lime när det är dags att äta.