Ibland brukar jag laga till köttfärssås som får finnas i kylskåpet och bli bas till en rad olika maträtter. Det här receptet ger en god sås som går att utveckla och stoppa i fler och ingredienser om man känner för det. Allt beroende på vad såsen ska ätas till. Den går att använda till pasta, i lasagne, i köttfärspaj, i pitabröd, på pizza, på varma mackor eller så tillsätter man mer buljong och grönsaker och gör en soppa!
Enkel köttfärssås
400 g färs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 morot
1 burk hela tomater
1 dl vatten
1 köttbuljongtärning
salt och svartpeppar
anchochili och paprikapulver
torkade, smula trattkantareller för extra smak (eller lite kantarellfond)
rapsolja
1. Hacka lök och riv vitlöksklyftan fint. Riv en morot grovt. Stek mjukt i olja.
2. Bryn färsen så den får lite färg och blanda med lök och morot.
3. Krydda med salt, svartpeppar, anchochili och paprikapulver.
4. Häll över en burk tomater, dela tomaterna (eller ta krossade tomater).
5. Smula ner buljongtärningen och torkade trattkantareller.
6. Låt såsen koka ihop på låg värme i cirka 10 minuter.
Klart! Nu är det bara att bestämma sig för vad köttfärssåsen ska ätas till!