När kylskåpsdörren öppnades fick jag syn på några kokta potatisar som det var dags att göra något med. Lösningen blev en ugnsfrittata med en god tomatsallad. Det gick riktigt snabbt att laga till och eftersom fritattan skötte sig själv i ugnen en stor del av tiden hann jag göra tomatsalladen då.
Tyvärr glömde jag kolla hur länge frittatan var inne i ugnen innan den var klar. Men där får man hålla koll till dess att den stelnat och fått lagom mycket färg. Om jag ska gissa tror jag att det handlade om någonstans mellan 25 – 40 minuter….
Den funkar utmärkt att äta direkt som ensamrätt. Då räcker den till ungefär två personer. Men det funkar utmärkt att låta fritattan svalna och skära i portionsbitar och servera som förrätt eller drinktilltugg till fler personer också.
Ugnsfrittata med tomatsallad
Ugnsfrittata
3 kokta potatisar
1/2 gul lök
2 msk citrontimjan
2-3 msk riven parmesan
smör
4 ägg
1 dl grädde
salt, svartpeppar
1. Skiva de kokta potatisarna och löken tunt. Börja steka löken i smör på låg värme i en stekpanna (som går att sätta in i ugnen).
2. Tillsätt potatisarna efter en stund. Krydda lätt med lite salt.
3. Strö över hackad färsk timjan eller någon annan valfri kryddört.
4. Ta stekpannan från plattan. Riv över parmesan.
5. Vispa ihop ägg, grädde och krydda med lite salt och svartpeppar.
6. Häll äggblandningen ovanpå ingredienserna i stekpannan.
7. Sätt in i 175° varm ugn och grädda till dess att frittatan stelnat och fått fin färg.
8. Ät direkt eller ljummen.
Tomatsallad
1 förpackning plommontomater (eller liknande)
1 liten rödlök
2 -3 tsk olivolja
1 skvätt rödvinsvinäger
ca 1 msk hackad basilika
salt
svartpeppar
1 nypa råströsocker
ev lite chiliflakes
1. Dela tomaterna i mindre bitar, hacka rödlöken fint och basilikan grovt.
2. Blanda i en skål. Ringla över olivolja och häll på en skvätt rödvinsvinäger. Smaka av med salt, en nypa råströsocker, nymald svartpeppar och eventuellt lite chiliflakes för mer sting på tomaterna.
Tomatsalladen passar även toppen som ensamrätt på rostat bröd.