Ugnsfrittata med tomatsallad

Du visar för närvarande Ugnsfrittata med tomatsallad

När kylskåpsdörren öppnades fick jag syn på några kokta potatisar som det var dags att göra något med. Lösningen blev en ugnsfrittata med en god tomatsallad. Det gick riktigt snabbt att laga till och eftersom fritattan skötte sig själv i ugnen en stor del av tiden hann jag göra tomatsalladen då.

Tyvärr glömde jag kolla hur länge frittatan var inne i ugnen innan den var klar. Men där får man hålla koll till dess att den stelnat och fått lagom mycket färg. Om jag ska gissa tror jag att det handlade om någonstans mellan 25 – 40 minuter….

Den funkar utmärkt att äta direkt som ensamrätt. Då räcker den till ungefär två personer. Men det funkar utmärkt att låta fritattan svalna och skära i portionsbitar och servera som förrätt eller drinktilltugg till fler personer också.

Ugnsfrittata med tomatsallad 

Ugnsfrittata

3 kokta potatisar

1/2 gul lök

2 msk citrontimjan

2-3 msk riven parmesan

smör

4 ägg

1 dl grädde

salt, svartpeppar

 

1. Skiva de kokta potatisarna och löken tunt. Börja steka löken i smör på låg värme i en stekpanna (som går att sätta in i ugnen).

2. Tillsätt potatisarna efter en stund. Krydda lätt med lite salt.

3. Strö över hackad färsk timjan eller någon annan valfri kryddört.

4. Ta stekpannan från plattan. Riv över parmesan.

5. Vispa ihop ägg, grädde och krydda med lite salt och svartpeppar.

6. Häll äggblandningen ovanpå ingredienserna i stekpannan.

7. Sätt in i 175° varm ugn och grädda till dess att frittatan stelnat och fått fin färg.

8. Ät direkt eller ljummen.

 

Tomatsallad

1 förpackning plommontomater (eller liknande)

1 liten rödlök

2 -3 tsk olivolja

1 skvätt rödvinsvinäger

ca 1 msk hackad basilika

salt

svartpeppar

1 nypa råströsocker

ev lite chiliflakes

 

1. Dela tomaterna i mindre bitar, hacka rödlöken fint och basilikan grovt.

2. Blanda i en skål. Ringla över olivolja och häll på en skvätt rödvinsvinäger. Smaka av med salt, en nypa råströsocker, nymald svartpeppar och eventuellt lite chiliflakes för mer sting på tomaterna.

Tomatsalladen passar även toppen som ensamrätt på rostat bröd.

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar