Gravlaxtårta

Du visar för närvarande Gravlaxtårta

Långfredag 2021 föddes det här receptet, en gravlaxtårta som passar utmärkt att servera inte bara när det är påsk utan till nationaldagen, midsommar eller precis när som helst faktiskt. Gravlaxtårtan kommer att bli en favorit för mig i alla fall.

Tårtan vinner på att göras i god tid. Eftersom den innehåller gelatinblad ska den stå i kylen minst tre timmar för att stelna till. Jag gjorde min tårta kvällen innan den skulle ätas, men dekorationerna fick vänta till dess att den skulle ställas fram. Uppdraget att dekorera slapp jag den här gången, det tog sonen hand om.

Gravlaxtårta

Botten

100 g kavring eller annat mörkt bröd

40 g smör

Fyllning

2 gelatinblad

150 g gravad lax

1/2 rödlök

1 stor salladslök

1/2 citron

2 dl smetana

1 1/2 dl crème fraiche

40 g löjrom (eller annan rom)

1 dl hackad dill

svartpeppar

40 g löjrom och dill till garnering

Gör så här:

1. Börja med att smula brödet i en matberedare eller liten mixer. Smält smöret och blanda med brödet och tryck ut i botten på en pajform. Ställ kallt någon timme.

2. Lägg gelatinbladen i vatten 5 minuter.

3. Hacka den gravade laxen, rödlök och salladslök fint. Lägg i en skål.

4. Blanda ner smetana, crème fraiche, löjrom och hackad dill. Smaka av med nymald svartpeppar.

5. Krama vattnet ur gelatinbladen och smält försiktigt på låg värme i en kastrull tillsammans med saften ur 1/2 pressad citron. Blanda ner i fyllningen.

6. Bred ut fyllningen i pajformen och ställ kallt i kylskåp, minst tre timmar, gärna längre.

7. Dekorera tårtan och servera med en god sallad eller som en av rätterna på buffén.

 

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar