Lax med dillpesto

Du visar för närvarande Lax med dillpesto

Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Lax är en av mina favoritråvaror. Det går snabbt och lätt att laga till och variationsmöjligheterna är stora. Den här laxen går lika bra att laga till på grillen som i ugnen. Tillsammans med ugnsrostade potatisar och en fräsch mangosalsa är det en riktig höjdarrätt.

Lax med dillpesto

laxsida

salt svartpeppar

dillpesto

citron

Lägg laxen med skinnsidan ner i en ugnsform eller på en folie om den ska på grillen. Krydda med salt och svartpeppar. Bred över ett rejält lager med dillpesto och avsluta med några skivor citron. Stek laxen i ugnen på 150° till en innertemperatur av 52-56°. Eller lägg den på grillen med skinnsidan ner om den ska grillas.

Dillpesto

2 dl dill (1 kruka)

1 dl rapsolja (gärna hälften kallpressad)

45 g hackad mandel

2 msk riven parmesan

1 riven vitlöksklyfta

pressad citron, salt

Mixa alla ingredienser och smaka av med lite pressad citron och salt.

Gör en god och fruktig salsa att servera till.

 

Mangosalsa

1 mango

5 – 10 cm gurka

1/2 röd paprika

1 stor salladslök

1 – 2 tsk pressad ingefära

1/2 pressad lime

chiliflakes

salt

Dela mango och grönsaker och blanda med ingefära och lime. Smaka av med chiliflakes och salt.

Ugnsstekta småpotatisar

potatis

olivolja

salt

färsk timjan

Jag tvättade och förkokade små potatisar. Sedan lät jag dem rinna av innan jag lade dem i en ugnsform och ringlade olivolja över. Jag kryddade med salt och klippte färsk timjan över. Potatisarna rostade jag i varmluftsugn på 200° till dess att de fått fin färg.

Katarinas spis

Jag heter Katarina, ensamstående med en 24-årig son och gillar att laga mat på en höft....Jag är dålig på att följa recept, lägger gärna till eller byter ut, då är det lätt att glömma om det inte finns nedskrivet. Så det är därför har jag startat bloggen, då kan jag själv kika in för att hämta matinspiration när jag glömt hur jag gjorde förra gången! Kanske inspirerar jag nån annan på köpet.....

Lämna ett svar