Förra helgen när jag var ute i trädgården och jobbade lite upptäckte jag att min rabarber började titta upp ur jorden. Då kom jag på att jag fortfarande hade några förpackningar i frysen sen förra sommaren. Bredvid rabarbern låg jordgubbar så jag tog upp en påse av dem också.
Plötsligt låg alltså både rabarber och jordgubbar på diskbänken och tinade. Vad passade bättre då än att göra någon slags latmanspaj? Inget enligt mig, alltså fixade jag till en sommarsmakande dessert.
Den är enkel att göra. Allt läggs i pajformen i den ordning jag skrivit i receptet. Skjuts in i ugnen, knappt en halvtimme, sen är det bara att blunda, äta och drömma om sommaren.
I mitt recept använde jag kokossocker och fiberhavregryn men förstås fungerar det med annat socker och helt vanliga havregryn också.
Rabarber- och jordgubbsdessert
200 g rabarber
100 g jordgubbar
1 msk potatismjöl
1/2 dl kokosocker
1/2 dl vetemjöl
1/2 dl fiberhavregryn
40 g mörk choklad
1. Fördela skivad rabarber och jordgubbarna i formen.
2. Strö över potatismjöl, socker, vetemjöl, havregryn och hackad choklad.
3. Avsluta med ett lager hyvlat smör.
4. Grädda i 200°, ca 20-25 minuter.
5. Servera med vaniljglass eller kardemummagrädde.