Jag formligen älskar vietnamesiska vårrullar. Minnet av den kväll för rätt många år sedan när sonen och jag stod i ett hett kök i Hoi An och lagade mat tillsammans med en vietnamesisk kock är starkt. Då fick vi först göra egna rispapper för att därefter fylla med grönsaker och äta med god, även den egentillverkad, dippsås.
Här hemma gör jag egna rispappersrullar lite då och då (fast med köpta papper) och förra helgen provade jag med nytt innehåll, mammas goda gravade lax. Det blev en riktig höjdare vill jag lova.
Jag har inga exakta mängder i receptet utan jag använde den bit av hemgravad lax som fanns kvar. Av den lyckades jag få till fyra rullar så det blev precis lagom till en portion.
Rispappersrullar med gravad lax
1 liten bit gravad lax
2 – 3 msk hovmästarsås
strimlad romansallad
en liten bit gurka i smala stavar
ärtskott
4 rispapper
tamarisoja
1. Skär den gravade laxen i tunna skivor.
2. Dela gurka i smala stavar och strimla romansallad.
3. Värm vatten och häll det i en stekpanna.
4. Lägg i ett rispapper i taget till dess att det är mjukt. Ta upp det och lägg på fyllningen en bit från ena kanten.
5. Vik in ena långsidan, sedan båda kortsidorna innan den rullas ihop.
6. Gör likadant med resten av rispappren till dess att den gravade laxen och fyllningen är slut.
7. Skär rullarna på mitten och servera med lite tamarisoja (eller japansk soja) att dippa i.