Jag måste erkänna att rösti inte är något jag lagat till särskilt ofta. Det är gott men jag tror att jag har fått för mig att det är krångligt att laga till. Men det är det ju inte. Efter dagens tillagninghar jag insett hur lätt det är, så detta är definitivt något jag kommer att göra igen.
Ta av de rotfrukter som finns hemma men tänk på att det ska vara övervägande del potatis annars får den svårt att hålla ihop. Min rösti innehöll palsternacka, morot och potatis. Vill man ha den helt vegetarisk låter man förstås bli baconet på toppen.
Rösti med palsternacka och bacon
3 potatisar
1 palsternacka
1 morot
salt, svartpeppar
smör
bacon
koriander eller persilja
1. Stek bacon i en ugnsform, varmluft 225°. Ta upp och lägg på hushållspapper för att rinna av när det är klart.
2. Skala potatis, morot och palsternacka. Riv på den grova sidan av rivjärnet.
3. Blanda det rårivna i en bunke och krydda med salt och svartpeppar.
4. Smält en klick smör i en stekpanna och häll i baconfettet från ugnsformen.
5. Pressa ner rårivna i en stekpanna. Stek på medelvarm temperatur.
6. När den börjar hålla ihop i botten ta hjälp av en tallrik för att vända den i stekpannan. Stek ca 5 minuter till på andra sidan.
7. Sätt därefter in stekpannan med rösti i ugnen på 175° och låt den bli helt klar. När den fått fin färg och är krispig är det dags att ta ut den.
8. Hacka bacon och koriander (persilja) och strö över röstin.
9. Servera nystekt med vitlökssås.
Vitlökssås
1/2 dl crème fraiche
1/2 dl majonnäs
1 fint riven vitlöksklyfta
pressad citron
salt, svartpeppar
Blanda crème fraiche, majonnäs och vitlök. Smaka av med pressad citron, salt och svartpeppar.